Tijdens mijn werk als fondsenwerver en persvoorlichter voor het Nationaal Jeugd Fonds Jantje Beton in Utrecht verhuisde ik in 2000 samen met mijn man naar Bunnik. Bij ons nieuwe huis hoorde een leuke, dichtgegroeide tuin en ik besloot me in te schrijven voor de hoveniersopleiding aan het Wellantcollege in Houten. Drie jaar later behaalde ik het diploma voor Vakbekwaam Hovenier en schreef ik me in bij de Kamer van Koophandel. Op 11 maart 2004 was mijn eigen bureau Wilna Kuipers Tuinwerk een feit en begon ik officieel met het ontwerpen van tuinen en het maken van beplantingsplannen. Ook nam ik een aantal tuinen in onderhoud, waarvan sommige nog steeds onder mijn hoede zijn.
Tuin- en landschapsarchitectuur
Het ontwerpen van goede en mooie buitenruimtes bleek een wereld op zich. Omdat ik nog veel meer wilde leren op dat gebied, begon ik in 2007 aan de opleiding voor Tuin- en Landschapsinrichting aan Hogeschool Van Hall Larenstein in Velp. Daar leerden we pas echt ontwerpen. Bovendien leerden we onze plannen goed te onderbouwen en te presenteren. Als afsluiting van de opleiding liep ik stage op het Atelier voor Landschapsarchitectuur van Arcadis, een internationaal ontwerp- en ingenieursbureau en de maker van onder meer de Floriade 2012 in Venlo. Tijdens de opleiding werd ik lid van de NVTL, de Nederlandse Vereniging voor Tuin- en Landschapsarchitectuur.
Praktijkervaring
Om niet alleen op papier goed te kunnen ontwerpen, maar ook voldoende praktijkkennis op te doen, heb ik vanaf het begin van mijn groene carrière stage gelopen bij verschillende bedrijven. Daarnaast heb ik mijn eigen bureau altijd gecombineerd met werken op een kwekerij, zodat ik altijd over voldoende plantenkennis zou beschikken. Ik ben begonnen bij Kwekerij Krijn Spaan in Kortenhoef, wat een goede opstap was voor het werken bij Kwekerij Ploeger in De Bilt. Daar heb ik de meeste plantenkennis opgedaan. In 2010 ben ik gaan werken bij Kwekerij Abbing in Zeist en geef in het vernieuwde tuincentrum regelmatig workshops over verschillende onderwerpen.
Wilde Weelde
Tijdens al deze groenactiviteiten kwamen er verschillende thema’s aan de orde, vooral op het gebied van duurzaamheid en milieu. Dankzij de voormalige kweker van de Kraaybeekerhof in Driebergen kwam ik op het spoor van Wilde Weelde, de vakvereniging voor ecologisch ontwerpers, kwekers en hoveniers en makers van natuurrijke tuinen. Sinds 2003 ben ik lid, aangevuld met een korte periode als bestuurslid.
Ecologie
Bij het ontwerpen van een tuin of een beplantingsplan en bij het werken in de buitenruimte overleg ik met de opdrachtgever hoe om te gaan met een aantal belangrijke zaken als:
- bodem (grondsoort) en bodemverbetering (compost, organische mest, bladaarde);
- leidingwater en regenwater;
- gewasbescherming bij ziektes en plagen;
- biotopen en standplaatseisen van de beplanting;
- inheemse en uitheemse beplanting;
- belangrijke bestuivers (bijen, vlinders);
- overige dieren in de tuin en
- materiaalgebruik.